luni, 16 august 2010

Leningrad (Dusseldorf) - Amsterdam

Spre deosebire de baietii de la Splin eu am ajuns la Amsterdam cu autobuzul, intr-o dimineata insorita de sambata. Foarte interesant popor olandezii astia - aproape ca si-au dublat teritoriul furand pamant de la mare, traiesc in niste casute de doar cativa metri latime, fara balcoane si fara gradini, dar totusi se incumeta sa ajunga la circa 80% din exportul de flori din intreaga lume. Olandezii sunt un popor care merita apreciat pentru multe lucruri.
Am aflat ca sunt mai economisitori decat nemtii (lucru care poate fi usor inteles daca stii cate ceva din istoria lor si daca observi in ce conditii naturale traiesc). Lumea zice ca olandezii au impartit intreaga activitate celor trei orase importante din tara lor - Rotterdam-ul lucreaza, Haga conduce si Amsterdamul petrece. Cam asa si este. Cea mai liberala capitala din lume e, totusi, prea liberala pentru mine.
Cateva lucruri care trebuiesc facute neaparat in Amsterdam - excursie pe canalele orasului (masini in Amsterdam sunt extrem de putine - explicabil, avand in vedere latimea strazilor, in schimb pe canale se circula cu tot felul de barci la fel ca pe strazile Chisinaului), de mancat "seliodka" (pestele sarat a fost descoperit in Olanda si asa ca aici nu este nicaieri in lume), de cumparat lalele de la piata de flori (mama, lalele tale s-au pornit astazi spre Chisinau!) si, bineinteles, de vizitat cartierul felinarelor rosii (care nu este atat de spectaculos dupa cum te astepti).
Primul soc au fost bicicletele. La 16 milioane de locuitori - 18 milioane de biciclete. Inimaginabil pentru cineva care vine din Iasi sau Chisinau, unde rareori vezi cate una. In Amsterdam ele sunt peste tot, poti intra cu ele in magazin, restaurant, pe vapor si, foarte important, biciclistul are intotdeauna dreptate. Asa ca atentie pe strazile Amsterdamului!
In Amsterdam se respecta foarte mult identitatea personala - poti sa mergi pe strada imbracat in orice iti trece prin gand si nimeni nu se va gandi ca ai vreo problema psihica (poate doar est-europenii care sunt in vizita). In general, Amsterdamul a fost orasul spre care s-au tras cele mai neobisnuite miscari din lume - cea a hippie-lor in anii '60, lumea albastra si multi altii. Si tocmai acest "faci ce vrei" m-a cam speriat pe mine. Locuitorii orasului nu prea mai au viata privata, cam tot e la vedere. Iar vederea altora (manifestandu-se) e destul de neobisnuita pentru sufletul meu moldav.
Cred ca inchei aici. Poze data viitoare.
P.S. Vad ca in Moldova lucrurile se misca. Tineretul verde de la PLDM a inceput campania pentru referendum. Salutabila initiativa!

2 comentarii:

  1. Chisinaul iti duce lipsa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua,

    As fi interesat de un link-exchange cu blogul dvs. Daca sunteti interesat astept un email pe admin@motruinfo.ro

    Cu respect,
    Ursu Radu

    (Dupa vizualizare as avea rugamintea ca acest comentariu sa fie sters)
    PS: Va rog includeti link-ul si titlul dorit pentru a va adauga.

    RăspundețiȘtergere