joi, 23 septembrie 2010

Poate că pentru prima dată public - despre politică

Scriam acum câteva minute că ar fi cazul să-mi expun părerea în final şi pe acest blog. Am evitat subiectele legate de politică pentru că unii ar putea folosi opţiunile mele politice împotriva organizaţiei pe care o conduc. Afirm aici cu toată certitudinea că tot ceea ce urmează reprezintă părerea mea pur subiectivă pe care nu o transfer asupra celor din asociaţie.
Toată lumea discută despre politică. Majoritatea discută despre ea în termeni idealişti, îşi exprimă părerea vizavi de faptul cum ar trebui să funcţioneze lucrurile în ţara asta, critică la dreapta şi la stânga politicienii care "fură şi nu fac nimic pentru popor", stând în acelaşi timp foarte comozi cu fundul pe canapea şi nemişcând un deget pentru a schimba ceva în ţara asta. Sunt total împotriva criticilor venite din partea celor care nu fac nimic. Consider că dreptul de a critica îl au cei care au acţionat sau cel puţin au încercat să o facă.
S-a vehiculat foarte mult în ultimul timp despre dezamăgirea tinerilor, despre "revoluţia" care ne-a fost "furată". Eu sunt tânără, sunt tânără care îşi face studiile în afara ţării şi care urmăreşte cu atenţie evoluţia situaţiei politice din ţară. NU consider că cineva ne-ar fi furat revoluţia. Lupta pe care am început-o continuă încă - nu am ajuns la capătul ei, deci nu putem afirma la mijloc de drum că cineva ne-a furat ceva ce am reuşit noi chipurile să obţinem. Noi, "moldovenii", avem rara calitate de a începe lucrurile foarte frumos, dar ne lipseşte cu desăvârşire capacitatea de a continua efortul după primul obstacol, ne lipseşte perseverenţa.
Mă deranjează faptul că presa din Moldova "vânează" în adevăratul sens al cuvântului disensiunile dintre liderii Alianţei pentru Integrare Europeană. Facem atâta tam-tam dintr-o neînţelegere între ei, de parcă noi am fi perfecţi şi nu ne-am certa niciodată cu nimeni. Componentele Alianţei au viziuni diferite, este firesc să apară anumite ciocniri. Dacă au rezistat ei până acum şi au reuşit să guverneze ţara, lăsaţi-i în pace să-şi facă treaba mai departe.
Mă mai deranjează faptul că unii oameni, frustraţi cred eu, se dau bătuţi foarte repede, iar pentru a-şi apăra propriile nereuşite dau cu parul în cei de mai sus. În plus, îi mai şi demotivează pe entuziaştii care continuă să mai creadă în actuala guvernare.
Bineînţeles, sportul nostru preferat este să ne dăm cu părerea. Fiecare cetăţean al Republicii Moldova este specialist în politică, în administraţie şi multe alte domenii, ştim întotdeauna ce şi cum trebuie făcut. Dar câţi dintre noi sunt sau au fost parte din tot ceea ce înseamnă "sistem"? Câţi au văzut cum funcţionează acesta şi cât de greu este să îl schimbi? Câţi au fost de partea cealaltă a uşii Guvernului sau Parlamentului să vadă cât de greu este să faci ceva?
Afirm ferm şi nu mi-e frică să o fac - EU CRED ÎN EI! Să nu vi se pară că sunt mulţumită de tot ceea ce a făcut alianţa în acest an sau de toţi liderii alianţei. Nu! Am şi eu nemulţumirile mele, aşteptările mele nerealizate pe alocuri. Dar, în mare, sunt mulţumită de situaţia în care este Republica Moldova la momentul actual şi de calea pe care a pornit.
Mai mult decât atât - cred în prim-ministrul pe care îl avem, cred în Vlad Filat şi unii oameni din jurul său. Mulţi aruncă cu afirmaţii precum că "toţi sunt la fel", "şi el va fura când va avea puterea deplină". Puterea corupe şi cei mai înţelepţi oameni. Important este raportul care se va păstra între interesele personale şi cele ale statului.
Nu sunt atât de naivă încât să cred că există oameni sfinţi în politica ţării noastre sau în politica oricărui alt stat. Privesc mai raţional şi mai "pragmatic" dacă vreţi toate procesele existente în acest joc politic. Nu mă încălzesc variaţiuni pe teme pur sentimentale. Nu fac preziceri pentru viitor. Analizez trecutul şi situaţia actuală - pentru mine a fost o onoare să-l cunosc pe dl Filat. Îl respect pentru că a avut curajul să se lanseze în politică împotriva celui mai puternic partid pe care l-am cunoscut vreodată. Îl respect pentru că a reuşit să adune în jurul său oameni buni şi puternici. Îl respect pentru că a reuşit să construiască ceea ce reprezintă astăzi PLDM. Tot ceea ce a promis a îndeplinit sau este pe cale să îndeplinească. L-am susţinut şi îl voi susţine.
Mesajul pe care încerc eu sa îl transmit tuturor este să fim mai toleranţi, inclusiv cu cei care sunt în fruntea noastră. Fiecare dintre voi are o anumită opţiune politică. Majoritatea susţin partidele din Alianţă. Nu vă lăsaţi induşi în eroare de speculaţiile celorlalţi, de multe ori bazate pe emoţii. Haideţi să le dăm puterea şi să vedem ce vor face cu ea. Lupta noastra nu s-a terminat pe 29 iulie 2009. Cât de imperfectă nu ar părea AIE, este cea mai bună opţiune dintre toate opţiunile existente la momentul actual. Asumaţi-vă responsabilitatea pentru viitorul vostru, pentru viitorul nostru!

4 comentarii:

  1. deci conduci o asociatie(tipa apolitica) si iti permiti sa lauzi interesele si oameni politici din Md....foarte tare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru cei care nu au fost atenti la ceea ce am scris la inceput - este doar parerea mea personala si optiunea mea - optiune la care are dreptul fiecare cetatean al Republicii Moldova.

    RăspundețiȘtergere
  3. Super articol, mi-a placut foarte mult si sa stii ca cu majoritatea temelor abordate am fost in totalitate deacord cu tine. Mi-a palcut fraza: "sportul nostru preferat este să ne dăm cu părerea", da e bine sa-ti exprimi parerea, dar inainte de a o face ar fi bine sa fim cat de cat informati, de alt fel furnizam informatii eronate, ca in joaca aia "telefonul stricat". Informatia falsa nu are valoare.
    Bravo Olga, nu toti au curajul sa o spuna tare !

    RăspundețiȘtergere
  4. :)
    unele lucruri pot fi tolerate... dar nu toate!!

    dupa 7 aprilie nu doream sa ajung vreodata sa sciu asa ceva...

    nu vreau sa aduc aminte cum se traia inainte de 2000 cind cineva era ministru de stat, director general al Departamentului Privatizarii si Administratiei Proprietatii de Stat si membru PD (si implicit omul lui Diacov)…
    voi spune doar ca in saracia noastra de atunci fiecare leu era important pentru dezvoltarea economiei tarii…

    “TU 154”, "CTC” sau Ruinarea industriei tutunului, Contrabanda cu tigari si evaziune fiscala, MoldovaGaz sunt doar citeva opere in care politicianul nostru a fost implicat…
    este vorba de crime economice impotriva statului Republica Moldova!!!

    asa ceva nu se uita.. asa ceva nu se iarta!!!

    prin asa acte bine gindite.. Filat a depus umarul la venirea comunistilor la putere… si se face vinovat de ce s-a intimplat in tara asta

    si acum vrea sa mareasca pensiile cu 180 lei??? Atentie!! se calca pe aceeasi grebla!

    despre relansarea acestuai in politica. Sa nu cerdeti ca s-a apucat sa-si repare greselile… sau eroul neinfricat a pornit in lupta cu dinozourii de comunisti.. Filat s-a implicat mai mult ca niciodata in politica pentru ca a fost presat.. e in politica pentru a-si proteja afacerile, a-si face o imagine si nu in ultim rind pentru imunitate!

    credeti ca este succesul lui Filat in afacerile cu UE? nici vorba.. sau chiar va imaginati ca Angela Merkel, Barroso si altii nu se intereseaza cu cine au de a face (sau ca la ei nu ajung asemenea informatii)?
    Poate ca asta explica ezitarea UE de a se implica dupa 7 aprilie in sprijinirea “democratiei” din RM.. pe cine sa sustina ei?? Care ar fi rostul?..
    in cele din urma nu a fost succesul lui Filat ci temerea UE de a lasa RM din nou in ghiarele comunismului…
    Filat doarr se plimba pe covorul rosu pe acolo… el e doar reprezentativ (si are norok de traducator ca altfel l-om pomeni derpt “Mirele surd”)

    sunt absolut sigur ca PLDM fara Filat ar fi acum cel mai profesionist partid din Moldova!.. pacat insa…

    Partea buna…Filat cel mai probabil nu va mai fura, unii zic ca a facut-o din plin cind a avut ocazia si ar fi cel mai mare prost daca ar mai face-o.. dar, who knows???

    Filat nu poate sa dezamageasca… as fi preferat sa nu existe asemenea specimene pe scena politica a tarii mele.
    Acum unicul lucru pe care vreau sa il urmaresc la individul acesta este comportamentul lui in caz ca se va elabora o lege a lustratiei bine pusa la punct

    Pentru toate astea precum si pentru multe altele Filat se catalogheaza in rindul sobolanilor...

    in final… subiectivism de genul asta.. care nu e transferat, dar care se transfera asupra celorlalti… asta imi e antipatic in ATB… or nu cumva a fost initiativa sclipitoare a Natei de a intra in rindurile PLDM

    curaj… n-am ce zice

    P.S. daca se apuca cineva sa scrie un reply cu prezumtia nevinovatiei.. ma umfla risul

    RăspundețiȘtergere