sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Cum schimbam lumea

Joi, 28 ianuarie 2010, am participat impreuna cu cativa colegi de la Asociatia Tinerilor Basarabeni din Iasi la conferinta de lansare a proiectului "Noii Pasoptisti" , initiat de Fundatia Synergetica. Proiectul in sine pare a fi destul de dragut, cu toate ca in sala au fost prezente si anumite persoane care l-au privit foarte sceptic si pesimist.
Ideea acestui proiect a pornit de la constatarea ca Romania de astazi nu este chiar tara in care ne-am dori sa traim, ca majoritatea romanilor se simt rusinati de propria natiune si ca valorile si comportamentele incurajate de societatea actuala nu sunt tocmai cele mai corecte din punct de vedere etic si moral. In cei 20 de ani de viata independenta nu am reusit sa urcam pe scara valorii, ci, mai curand, sa coboram cateva trepte.

Printre invitati am gasit persoane cu nume mari - fostul rector al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" - Dumitru Oprea, directorul Ziarului de Iasi - Andi Lazescu, profesorul Catalin Turliuc de la Facultatea de Istorie, Aldous Mina de la US Peace Corps Iasi si multi altii. Atitudinile invitatilor fata de initiativa celor de la Synergetica au fost foarte diferite. Bineinteles, cei mai multi au vorbit foarte frumos despre dorinta tinerilor de a schimba tara si lumea in care traiesc. Cativa dintre ei chiar au crezut ca este posibil, insa am auzit si discursuri destul de descurajatoare - nu doar cu privire la proiectul de fata, ci si la atitudinea tinerilor fata de viata sociala si civica, discursuri care, consider eu, nu si-au avut rostul in contextul respectiv.
Noi totusi am hotarat sa ramanem fideli sloganului "Revolutionar de optimisti" si sa cream o comunitate puternica de romani care POT si VOR sa transforme Romania, cu speranta ca intr-o zi sa ajungem la acea masa critica capabila sa produca schimbarea.
In partea de final a conferintei am scris impreuna Proclamatia de Grup, prin care ne-am luat angajamentul sa facem lucruri care sa faca din Romania o tara mai buna. E un exercitiu bun pentru fiecare si va sfatuiesc sa incercati sa-l realizati.
Voi incheia citandu-l pe Cosmin Vaman care a reformulat un citat deja vestit - "Schimbam Romania si cu asta ne ocupam tot timpul".

4 comentarii:

  1. ...pacat ca prea putin stiu ca fiecare din noi o poate schimba spre mai bine...

    RăspundețiȘtergere
  2. poate stiu siu mai multi ,dar nu prea o iau in serios!!!asta e si mai rau!!!MAMII skrie ceva si despre kitarishti!!!:)) :*

    RăspundețiȘtergere
  3. urmatoarele cuvinte sunt scrise pe mormintul unui episcop anglican:"Cind eram tinar si liber si imaginatia mea nu avea limite, visam sa schimb lumea.Pe masura ce imbatrineam si deveneam mai intelept,am descoperit ca lumea nu vrea sa se schimbe asa ca am hotarit sa privesc mai putin departe,si anume,sa-mi schimb doar tara.
    Dar si ea parea de neclintit.In amurgul vietii,intr-o ultima incercare disperata, am incercat sa-mi schimb doar familia,pe cei apropiati mie,dar,vai,nici ei nu au vrut asta.
    Iar acum, cind zac pe patul de moarte, imi dau seama ca Daca m-as fi schimbat pe mine mai intii,atunci prin acest exemplu mi-as fi schimbat familia.
    Incurajat si insufletit de ei, as fi gasit putere sa-mi fac tara mai buna,si ,cine stie,poate as fi schimbat lumea."
    vai,cit de putini inca suntem!!! cuzea

    RăspundețiȘtergere
  4. http://www.youtube.com/watch?v=wGm9z6A4pbQ

    RăspundețiȘtergere