duminică, 30 mai 2010

Gata cu cetatea

Copii de grădiniță, elevi în clasele primare, adolescenți, părinții și bunicii lor - cu toții au donat câte o carte și au scris un mesaj pentru copiii din Gimnaziul Internat Ungheni. Am avut două zile pline de soare - vremea a ținut cu noi și ploaia a venit doar după ce am plecat noi cu cărțile din parc. În răgazul dintre vizitele tinerilor arhitecți mai reușeam să răsfoiesc câte o cărțulie - e o boală și asta - cum dau de cărți, nu prea mă mai pot dezlipi de ele. Cu toții au fost minunați, dar cel mai mult mi-a plăcut Denisa, o fetiță de patru ani, care nu știa încă să scrie, dar care a dorit foarte mult să contribuie la zidirea cetății noastre și a desenat o păpușică pe carte. Și mai mare ne-a fost bucuria când a venit ieri Sia cu tricourile noastre care, sinceră să fiu, au ieșit superbe. Abia mă abțin să nu dorm în al meu.
Mă bucur că am reușit să facem un lucru bun - am adunat cărți pentru copiii din Ungheni, le-am făcut o plăcere și celor din Iași, iar noi, pe lângă muncă, ne-am distrat de minune!

vineri, 28 mai 2010

Astă seară e vacanță

Îmi iau vacanță vreo trei ore. Ne-a chemat Dan la o mică ieșeală. Ultimele câteva zile am muncit mult cu toții, de mâine suntem două zile în Parcul Expoziției din Copou să ne jucăm cu copilașii, așa că ne putem permite un repaus înainte de marea furtună.

Se tot întâmplă lucruri

E trecut de unu noaptea. Maine, de fapt azi, am parțial și am terminat de lecturat teoria pentru EDP. Am observat că se tot întâmplă lucruri ”importante” în jurul meu. Ieri a fost finala Cupei României și, spre mirarea mea, juca Vasluiul cu Clujul. Nu sunt microbistă. Îmi place doar Oliver Kahn pentru că mi-a trezit interesul pentru limba germană. Astăzi iarăși am aflat că a fost a doua semifinală la Eurovision (sper să nu greșesc). Noroc de fetele din cameră. Ele mă mai informează privitor la viața mondenă.
Zilele tind să se lungească, iar nopțile să se scurteze. Acu ceva timp râdeam când îmi povestea un prieten la Chișinău despre sesiunile din Iași când stăteau cu ”ligheanul cu apă rece la picioare”. Am aflat și eu ce înseamnă ligheanul cu apă rece. Nu tocmai din cauza sesiunii, dar o pondere are, totuși, și ea. Un lucru pot afirma cu certitudine - este foarte revigorant.
Zilele astea am avut bafta să întâlnesc câțiva oameni care emană energie pozitivă și te molipsesc de ea. O discuție plăcută și câteva glume sau vorbe bune te fac să uiți și de căldura de afară, și de 9 ore alergate din Copou în centru și înapoi. Cred că o să-mi ”fac” treabă pe acasă. Mi-e dor de ai mei. Din păcate nu prea sunt găuri în program.
Apropo, la Balena concertul încă nu s-a încheiat. Se pare că voi adormi cu muzică de chitară.

joi, 27 mai 2010

Copiii Prutului

De 1 iunie ne-am propus să fim cu toții mai buni. Asociația Tinerilor Basarabeni din Iași vă invită marți, 1 iunie 2010,  la Concertul Caritabil ”Copiii Prutului”. Concertul va avea loc la Filarmonica ”Moldova” Iași iar fondurile strânse vor fi direcționate către copiii de la Gimnaziul Internat din Ungheni. Intrarea liberă pe baza invitațiilor. Detalii la tineribasarabeni@gmail.com sau 0751 890 555.

miercuri, 26 mai 2010

Cetatea Cărții

Asociația Tinerilor Basarabeni din Iași vă invită să construm împreună ”Cetatea Cărții”. Ne vedem sâmbătă și duminică în Parcul Expoziției din Copou. Ia o carte și alătură-te nouă!

luni, 24 mai 2010

Sunt fericită

Am terminat proiectul la programare Windows sau, mai bine zis, aproape l-am terminat. Cert este faptul ca l-am trimis și acum am parte de două zile în care pot să dorm liniștită și să-mi mai văd de treabă (cu speranța că notarea va fi indulgentă). Oricum, sunt foarte încântată de el. Acu două săptămâni nici nu credeam că voi fi în stare să fac așa ceva. Programarea te atrage. Cred că mă reprofilez pe partea de info.

vineri, 21 mai 2010

La un pahar de vorbă cu Stela Popa

Astăzi am vizitat Librex 2010 - târgul internațional de carte de la Iași. Cărți au fost multe, și multe bune. M-a surprins faptul că nu am văzut prezente la târg edituri din Republica Moldova, dar sper să-mi fi scăpat, pur și simplu, din vedere. Partea cea mai frumoasă a fost lansarea cărții ”100 de zile” de Stela Popa - o jurnalistă basarabeană care a scris primul roman despre evenimentele din aprilie 2009 de la Chișinău. Surprinzător sau nu, dar din cei prezenți 96% erau basarabeni. Din spusele celor care au citit deja cartea, ea se prezintă ca un roman de dragoste, un roman politic și, după un an de la 7 aprilie 2009, un roman istoric. Autoarea a mărturisit că acest roman a reprezentat un fel de manifest contra regimului comunist de la Chișinău de la acea dată și că societatea noastră trece prin destinul protagonistei - un destin zbuciumat, cu multe obstacole, dezamăgiri și pierderi.
Cel mai și cel mai mult mi-a plăcut însă discuția pe care am avut-o cu Stela Popa și studenții basarabeni după lansarea cărții. Am vorbit despre foarte multe lucruri, începând cu viața și cariera jurnalistei și terminând cu situația politică din Republica Moldova. Am fost plăcut surprinsă să aflu că Stela este o persoană foarte deschisă și simplă, lucru care o face să pară și mai mult una dintre noi, ”generația 7 aprilie” cum ne mai numește ea, de faptul că, la fel ca și mama mea - Stela, ea a fost botezată cu un alt nume, pentru că în cărțile religioase pe care le avem noi nu se găsește numele Stela.
Când mergeam spre cămin mă gândeam că voi scrie atât de multe despre ziua de astăzi, iar acum îmi dau seama că am discutat despre atâtea chestii, și fiecare dintre ele de importanță majoră, încât oricare subiect aș aborda, mă mai întind pe câteva pagini, iar eu nu sunt tocmai adepta postărilor lungi. Așa că voi publica mai târziu impresii și opinii despre anumite tematici. Acum revin la proiectul pentru programare Windows.
Ascultam Alla Pugaceova - o femeie excepțional de puternică. Are câteva piese care descoperă foarte bine firea femeii - uneori suntem, sau cel puțin ne-am dori să fim, mici, neputincioase și ocrotite de către bărbați. Uneori ne dorim să urcăm într-un avion sau pe o corabie și să plecăm undeva departe, unde să nu ne mai cunoască nimeni, să nu mai cunoaștem pe nimeni.
Femeia este puternică - femeia este singură, întreaga viața, indiferent cine îi stă alături. Probabil, în mijlocul junglei singurătatea este mai puțin dureroasă decât în mijlocul oamenilor și de aceea ni se pare că fuga ar fi o soluție. Dar nu este. Și trebuie să ne ridicăm de fiecare dată și să mergem înainte, cu capul sus, puternice, ducând în spate povara noastră și jumătate din povara celui care ne stă alături. Uneori ne simțim confuze, nu mai știm dacă ceea ce facem este bine, nu mai știm dacă am ales drumul corect și, partea cea mai proastă este că va trebui să depășim și această criză singure. Și vom reuși, și ne vom ridica, și vom merge înainte, și vom ierta, și iarăși vom greși, și iarăși vom cădea, și iarăși vom fi singure.

joi, 20 mai 2010

”100 de zile” de Stela Popa la Iași

După lansarea în mai multe orașe din România, romanul jurnalistei Stela Popa (primul roman despre evenimentele din aprilie 2009 de la Chișinău) ajunge și la Iași. Asociația Tinerilor Basarabeni invită la lansarea cărții ”100 de zile” de Stela Popa, vineri, 21 mai ora 15.30, în cadrul Librex 2010, Sala Polivalentă.

Roberta Ciugureanu, o tânără din Transnistria, vine la Chișinău împreună cu sora sa geamănă pentru a-și realiza visele. Absolvă facultatea de Jurnalism si intră în lumea tumultoasă a presei. Între timp, devine și lector universitar. Într-un fel, urmează calea părinților săi. Roberta provine dintr-o familie de intelectuali de la țară, chiar din satul de baștină al fostului președinte al R. Moldova, Vladimir Voronin - comuna Corjova. Ion Ciugureanu, tatăl protagonistei, director al Liceului „Lucian Blaga” de la Tiraspol, este deținut pentru omor într-o închisoare din regiune. De fapt, motivul este altul: Ion era directorul singurului liceu românesc de la Tiraspol și își lua misiunea în serios. După arestarea soțului ei, Viorica Ciugureanu, mama Robertei, învățătoare și ea, nu mai rezistă presiunilor smirnoviste și se mută la Chișinău, alături de fiicele sale, Roberta și Catinca, cu cel de-al treilea copil, Dragoș. Chișinăul nu îi primește cu pâine și sare, astfel că greutățile materiale o obligă pe Viorica să plece la muncă peste hotare.

Romanul este axat pe traseul Corjova-Chișinau-București, derulat prin intermediul personajului principal, Roberta. În timp, ziarista ajunge și la București, ca militantă pentru apropiererea R. Moldova de România. Va avea de plătit pentru asta.

marți, 18 mai 2010

luni, 17 mai 2010

Falsificăm istoria

Vicedirectorul Institutului țărilor CSI, Igor Șișkin, comentează rezultatele analizei a 187 de manuale de istorie din 12 foste republici sovietice, afirmând că predarea trecutului istoric comun cu Rusia se face pe concepția ocupației ruse și a luptei seculare pentru eliberarea națională, în special în Moldova, țările Baltice, Georgia și Ucraina. Printre altele, el menționează că în ”istoria românilor” nici nu există conceptul de Marele Război pentru Apărarea Patriei (probabil pentru că am apărat o patrie străină).
Se pare că Rusia își pierde puțin câte puțin influența culturală în fostele țări soviectice, cu excepția Belarus-ului și, parțial, al Armeniei. Păcat că nu-și pierde și influența armată și politică de peste Nistru.

Mare Tam-Tam în România

Începe haosul. După nemulţumirile în masă provocate de proiectul noii Legi ai Educaţiei Naţionale în rândurile studenţilor şi profesorilor, micşorarea salariilor bugetarilor cu 25% şi a pensiilor cu 15% vine ca o ultimă picătura în paharul răbdării românilor. Se presupune, de asemenea, că până la începutul anului viitor vor fi disponibilizaţi peste 100.000 de angajaţi din sfera bugetară. După un val de proteste desfăşurate în diverse oraşe din România zilele trecute, se anunţă unul de mai mare anvergură. La Iaşi se promite miercuri un protest de peste 40000 de oameni - profesori şi studenţi - care vor ieşi să-şi arate nemulţumirea faţă de măsurile "anticriză" luate de guvernul de la Bucureşti. Subiectul este unul foarte sensibil. Cert este că vor avea de suferit cei mai slabi dintre noi, ca de obicei. Îmi vine în minte o vorbă genială a lui Douglas Casey (antreprenor, economist): "Ajutorul extern trebuie înţeles ca un transfer de bani de la oamenii săraci din ţările bogate la oamenii bogaţi din ţările sărace".
Sper că guvernul de la Chişinău va reuşi să înveţe din greşelile celui de la Bucureşti şi nu ne paşte şi pe noi în viitor acest pericol.

vineri, 14 mai 2010

Portretul unui matematician adevărat

Astăzi, 14 mai 2010, am organizat un workshop pe tema ”De ce matematica?”. Acțiunea a avut loc în cadrul Zilelor Portilor Deschise la facultatea de Matematică. Spre surprinderea noastră (am fost eu cu Vero și Mimi), pe lângă viitori absolvenți de liceu, au mai venit două clase de a 7-a la noi în vizită. După ce au vizitat planetariul, au dat buzna în amfiteatrul Myller, dornici de a vedea cu ce se mănâncă de fapt matematica. La început ne-am cunoscut, iar apoi am zis că ar fi bine să vedem cum arată un adevărat matematician și l-am desenat pe tablă.
Rezultatul a fost...neașteptat. Cred că a fost momentul în care copiii s-au răzbunat pe toți profesorii de matematică pe care i-au avut vreodată. Asemănările între mine și rezultatul muncii noastre comune sunt extrem de puține (fapt care mă bucură sincer). O parte din noi (studentele) eram, probabil, îngrozită de viitorul nostru așa cum apărea pe tablă. Cred că mă reprofilez. Partea bună este că ne-am distrat pe cinste - am desenat, am râs, am mâncat împreună bombonele din Republica Moldova, am văzut filmulețul vesel despre facultatea noastră (eu a cinșpea mia oară, dar tot îmi place) și am dat premii.
Mâine urmează episodul doi, dar eu doar le voi ține pumnii la fete și sunt sigură că se vor descurca de minune.

joi, 13 mai 2010

De cand se îmbunătățesc relațiile cu UE?

Schuebel: ”De 5 ani Republica Moldova a înregistrat progrese esențiale în relațiile cu UE”. Poate înțeleg eu ceva greșit? În ultimii 5 ani? Poate dorea să spună în ultimele 5 luni?

Cum ajungem, de fapt, în Europa?

De la 25 septembrie, de când a fost instituit noul Guvern la Chișinău, nu trece practic nici o zi în care să nu citesc sau să discut câte ceva despre traseul european al Republicii Moldova. Se pare că subiectul este abordat mai mult în România decât pe celălalt mal al Prutului. În ultima lună am participat la câteva conferințe și dezbateri pe această temă. Părerile politicienilor, precum și a jurnaliștilor, sunt împărțite în această privință.
De cele mai multe ori se discută despre Republica Moldova în relațiile cu România sau, mai bine spus, despre ce ajutor poate sau nu poate acorda Romania țării noastre, în special în parcurgerea traseului nostru european. S-a strigat în gura mare de către unii că Republica Moldova nu poate ajunge în Europa fără România. Acești unii au acum probabil un sentiment cam amărui în suflet, luând în considerare toate vizitele pe care le întreprinde tânărul premier în Europa și nu numai, fără a face popas pe la București sau fără a implica direct Bucureștiul. Alții mai realiști vorbesc despre lobby-ul pe care poate România să-l facă Republicii Moldova la Bruxelles și care poate avea un impact pozitiv asupra evoluției relațiilor dintre Moldova și UE (în cazul în care va fi bine gândit și pragmatic). Aici tind să fiu mai mult de acord decât în primul caz. Se pare că de aceeași părere este și Răzvan Buzatu (expert în afaceri europene) care a semnat un articol în Foreign Policy Romania de săptămâna aceasta. El insistă pe două căi prin care România ar putea sprijini demersurile noastre - în primul rând prin intermediul membrilor români aleși în Parlamentul European care pot, prin poziția pe care o ocupă, susține Republica Moldova în instituțiile UE, iar în al doilea rând prin ONG-urile românești care au acumulat experiență în cele trei domenii strategice pentru dezvoltarea Republicii Moldova (democratizarea instituțiilor și buna guvernare, promovarea reformelor economice și îmbunătățirea condițiilor de trai), experiență pe care ar trebui să o transmită cât de curând posibil ONG-urilor din Moldova prin parteneriate de cooperare. Privitor la prima modalitate - foarte mulți sunt sceptici și chiar ironici, întrebându-se cum ne poate ajuta aici România, dacă nu este în stare să promoveze interesele cetățenilor români și ale României.
În același articol, Buzatu vorbește despre direcțiile pe care le-a ales premierul Vlad Filat în activitatea sa, împreună cu Alianța pentru Integrare Europeană. Prima a fost de a se concentra pe rezolvarea cât mai rapidă a crizei politice. Cea de-a doua - de a schimba funcționarii publici din instituțiile publice cu oameni tineri deschiși la minte și capabili să se adapteze rapid la schimbările cerute de UE (din ăștia cunosc și eu câțiva și pot afirma liniștită că Vlad Filat știe să adune oameni competenți în jurul lui), iar ultima este cea de a da frâu liber organizațiilor internaționale prezente pe teritoriul Republicii Moldova să gestioneze fondurile externe atrase, pentru a fi distribuite, absorbite și puse în aplicare mai bine în toate raioanele.
Bineînțeles, în teorie totul arată roz, însă în realitate e un pic mai greu. A nu se înțelege greșit, sunt sigură că premierul se va descurca cu munca pe care trebuie să o facă și va reuși să aducă ce e mai bun în țara noastră, însă momentan viitorul nostru este dependent de soarta AIE, dacă vor reuși să renunțe la interese și orgoliu pentru un viitor mai luminos al Moldovei.  
Despre conflictul transnistrean nu încep discuția deocamdată, va dura mult și nu-mi permit acum.

The story of the Stuff

miercuri, 12 mai 2010

Următoarea stație: Berlin

La lansarea proiectului MoldovaMobil în Berlin a participat și premierul Vlad Filat împreună cu delegația de oficiali români care se afla într-o vizită de două zile la Berlin. Proiectul se prezintă sub forma unui autobuz care va staționa timp de două luni în diverse locații ale capitalei germane, oferind informații despre Republica Moldova, dar și spectacole pregătite de artiști din Moldova și Germania.
Se pare că Vlad Filat nu pierde nici o clipă atunci când se află în vreo vizită oficială - a reușit să se întâlnească și cu Societatea Nemților Basarabeni, aceștia din urmă afirmând deschis că au moștenit de la basarabeni bunătatea și ospitalitatea, pe care încearcă să le păstreze. Probabil le este destul de greu - Germania este o țară a principiilor, disciplinei și a simțului măsurii în toate. Uneori nu înțeleg de ce mă atrage atât de mult. Probabil Vlad Filat ar fi reușit mai multe cu poporul neamț, noi moldovenii progresăm mai greu. Avem imunitate la evoluție, din păcate.

MOLDOVAmobil

MOLDOVAmobil este un proiect care se desfășoară în Germania (Berlin) între 11 mai și 15 iunie și este format din 10 ”stații” pe care le va avea MOLDOVAmobil în Berlin, inclusiv la Goethe-Institut, Haus der Kulturen der Welt, Europaische Akademie Berlin și multe altele. Deschiderea oficială a fost efectuată astăzi de premierul Vlad Filat care se află într-o vizită de două zile în Germania.
Proiectul își propune să prezinte Republica Moldova, cultura, politica și viața de zi cu zi a acesteia.
Descrierea proiectului începe astfel: ”Moldova ... nu este doar un râu. Republica Moldova este un stat în sudestul Europei, care are granițe cu România și Ucraina. Acolo trăiesc oameni de diferite etnii și confesii. Se numără printre cele mai sărace țări din Europa, ceea ce conduce la un mod mobil de viață al locuitorilor. Mulți moldoveni lucrează în străinătate.” Destul de trist.

sâmbătă, 8 mai 2010

3 in 1

Joi am sărbătorit - am avut trei motive deodată. Pe 6 mai s-au împlinit 20 de ani de la Podul de Flori, pe 6 mai 2010 Vlad Filat a împlinit 41 de ani şi pe 6 mai a fost Sf. Gheorghe (asta am aflat-o mai târziu, dar e ok şi aşa). Petrecerea a ieşit pe cinste.
Ce săbătorim mâine - Ziua Europei sau Ziua Victoriei (în războiul de apărare a "patriei")?

luni, 3 mai 2010

Să fii sau să nu fii...vinovat?

Mergând spre cămin acu vreo oră mi-am amintit de articolul lui Adrian Stanciu din Capital-ul de săptămâna trecută în care tratează unul din aspectele texturii noastre de "român". Autorul afirmă că românii par să trăiască o adevărată psihoză a căutării vinovaţilor, ca şi cum găsirea lor ar echivala cu soluţionarea problemei - "Avem o relaţie specială cu noţiunea de responsabilitate. O echivalăm cu vina. Suntem o ţară plină de vinovaţi, dar complet lipsită de responsabili şi de responsabilitate".
E o chestiune cu care, probabil, ne-am întâlnit cu toţii. În România (şi în Republica Moldova, de altfel) densitatea greşelilor (în orice domeniu) şi a tâmpeniilor pe metru pătrat este mai ridicată decât media mondială. Noi însă am găsit o modalitate destul de originală de a evita răspunderea. Ce face românul atunci când greşeşte? În primul şi-n primul rând încearcă să facă tot posibilul astfel încât să nu fie dumnealui vinovat, iar în cazul în care, după lungi şi chinuitoare încercări, nu reuşeşte să atingă dezirabilul, recunoaşte pur şi simplu că "Da, domnule, a fost vina mea". Şi după ce recunoaşte începe să...să ce? Să "nimic". "Înţelepciunea" poporului - mai e nevoie de ceva? Adică cum? Oare nu e suficient să recunoşti?
Păi nu chiar. Probabil ar trebuie să începem prin a vedea ce înseamnă să fii responsabil (a se consulta DEX-ul în acest sens), iar apoi să facem tot ce ne stă în putinţă pentru remedierea situaţiei. Revin la vorbele lui Stanciu - "Nu e nevoie să fii vinovat de ceva ca să fii responsabil, dar e nevoie să fii responsabil dacă eşti vinovat".

sâmbătă, 1 mai 2010

Era cât pe ce să sting focul veșnic


Sustainability Education Program

Today was a hard day. First of all it was hard because we (me, Olga and Cristina) had to wake up before eight in the morning to be at the right time at the training (or we had to sing Shakira songs :D). But at least we did a lot of great things today. We have met two wonderful girls - Xenia from Sankt-Petersburg and Doreen from Heidelberg. At the begginng it was a little bit weard for all of us to talk in english, even when the girls where not near.
We did a couple of games and there was one that I really liked. Just before we started with sustainability education we divided into two teams and built two towers. It was a little competition - we had to build a high tower that would stand itslef for more than one minute. But that's not all - every team was divided into two groups - the first one began to build the tower for 5 minutes, than we had 30 seconds to tell the second part of the team what were we trying to do, and they should finish the tower. Funny is that, even if we had only one man in our team, we manage to do it better than the other team that had 4 men. This game was an introduction to what sustainability is. During the construction we had to think about the second generation that would come and how easy would it be for them to finish the tower using the resources that were left after us. We won! We have thought about them and it was very easy for them to understand what have we done and to finish everything. We had a solid base and a high tower. I really enjoyed it and the message was clear.

After lunch we had another game (that should wake us up) - one of us was a pelican and the others were penguins. We moved like penguins and pelicans (it was not very easy I must say). When a pelican touched a penguin, the last one transformed into a pelican itself. So, at the end of the game we all were pelicans. Playing this for the second time I got the point - it was easier to survive longer as a penguin hiding yourself, than trying to run away from the pelicans.

Now I'm waiting for the next day to come and for new things to discover.