joi, 20 mai 2010

”100 de zile” de Stela Popa la Iași

După lansarea în mai multe orașe din România, romanul jurnalistei Stela Popa (primul roman despre evenimentele din aprilie 2009 de la Chișinău) ajunge și la Iași. Asociația Tinerilor Basarabeni invită la lansarea cărții ”100 de zile” de Stela Popa, vineri, 21 mai ora 15.30, în cadrul Librex 2010, Sala Polivalentă.

Roberta Ciugureanu, o tânără din Transnistria, vine la Chișinău împreună cu sora sa geamănă pentru a-și realiza visele. Absolvă facultatea de Jurnalism si intră în lumea tumultoasă a presei. Între timp, devine și lector universitar. Într-un fel, urmează calea părinților săi. Roberta provine dintr-o familie de intelectuali de la țară, chiar din satul de baștină al fostului președinte al R. Moldova, Vladimir Voronin - comuna Corjova. Ion Ciugureanu, tatăl protagonistei, director al Liceului „Lucian Blaga” de la Tiraspol, este deținut pentru omor într-o închisoare din regiune. De fapt, motivul este altul: Ion era directorul singurului liceu românesc de la Tiraspol și își lua misiunea în serios. După arestarea soțului ei, Viorica Ciugureanu, mama Robertei, învățătoare și ea, nu mai rezistă presiunilor smirnoviste și se mută la Chișinău, alături de fiicele sale, Roberta și Catinca, cu cel de-al treilea copil, Dragoș. Chișinăul nu îi primește cu pâine și sare, astfel că greutățile materiale o obligă pe Viorica să plece la muncă peste hotare.

Romanul este axat pe traseul Corjova-Chișinau-București, derulat prin intermediul personajului principal, Roberta. În timp, ziarista ajunge și la București, ca militantă pentru apropiererea R. Moldova de România. Va avea de plătit pentru asta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu